četrtek, 11. oktober 2007

Eibar (Guipúzcoa)






Baskovska zastava




Eibar, mali kraj 50km oddaljen od Tolose, in 60km od Bilbaa. (A se tako sklanja Bilbao?)

Ustanovljeno je bilo leta 1346 na bregovih reči Ego v času vladavine Alfonsa XI. Obkrožajo ga gore Arrate, Akondia in Urko. 27.500 prebivalcev. Mesto je znano po proizvodnji orožja in se ga drži tudi ime "Mesto orožarna". Zelo znan je muzej na tematiko orožja. Znano je tudi po predvojni tovarni biciklov ORBEA in s tem posledično tudi po kolesarskih dirkah. Med državljansko vojno (1934) je bilo zelo porušeno in kasneje zgrajeno na novo. Ime Eibar prihaja iz mešanice izrazov med imenom reke Ego in baskovske besede ibar kar pomeni dolina. Uradni zavetnik mesta je San Juan. Praznovanje je na 23. dan meseca in vključuje veliko plesa, bobnanja in ognjemetov v čast svetnika.

Mesto je znano po dobrih igralcih baskovske nacionalne igre "PELOTA". Igra za najmanj dva igralca, ki mečeta žogo( podobno teniški vendar dosti težji) ob steno z vso močjo. Merijo se metri odboja te žoge in lovljenja le-te. Za met žoge se uporablja posebno polkrožno leseno držalo, ki povečuje hitrost meta žoge. Od stene pa se odbija v toku igre z rokami.

V 80 letih prejšnjega stoletja je ETA izvedla kar nekaj odmevnih atentatov.

V času našega obiska bomo deležni tudi lokalnih baskovskih običajev. Konec oktobra in začetek novembra zaznamuje praženih kostanjev in jedi iz polžev. Praznik "Gaztainerre" prvega novembra je poln pečenega kostanja in "caracoles o morokil " praženih polžev v koruzni moki po starem "Morros = Mavri" receptu.






Stanujemo pa tukajle:


v tretjem bloku:


Ni komentarjev: